De Zaanse Slobber likeur

Een likeur met een krachtig verhaal!

In 2014 had ik (Denise de Vries) het idee om een Zaans likeur in de markt te zetten. Naast de vele Zaanse smaakmakers, die in de Zaanstreek gevestigd zijn en ook geproduceerd worden zoals de Zaanse Mayonaise, Zaanse Chocolade van de Euforij, Zaans bier, Zaanse mosterd, Duyvis, Lassie, Verkade enzovoorts…, vond ik het tijd worden dat er ook een Zaans likeur in het rijtje thuis hoort.

Ik ging in gesprek met Arthur Kruijt van de Tweekoppige Phoenix. De Distilleerder op de Zaanse Schans. Ik vertelde Arthur mijn idee om een Zaans likeur te willen maken, maar dan wel een likeur met 100 % natuurlijke specerijen en kruiden die bij de Mosterdmolen ‘De Huisman’ ( Zaanse Schans) vandaan moesten komen. Want ik wilde het Puur Zaans houden! Alle ingrediënten moeten Zaans zijn vertelde ik aan Arthur en de productie ook. Dat klonk als muziek in zijn oren., want Arthur had nog ergens een ‘oud Zaans recept’ liggen en ging gelijk aan de slag.

Na het bereiden en het op smaak brengen van alcohol met smaak en geur, mocht ik proeven. Een onweerstaanbare krachtige en uniek kruidenlikeur, waar je geen genoeg van krijgt. Een likeur die je lekker weg slobbert…Hé Slobber… ja dat wordt de naam. ‘Zaanse Slobber’ want ver in het verleden (voor 1953) heeft er ooit een familie Slobber op de Blaauwe pad gewoond, waar destijds De Huisman molen stond. De Huisman Molen is na 1953 verplaatst (in 1955) naar de Kalverringdijk , wat NU de Zaanse Schans is en zo was mijn Zaanse Slobber likeur geboren! De enige echte Zaanse likeur die ook de naam Zaans mag dragen.

Deze onweerstaanbare, krachtige en unieke kruidenlikeur wordt sinds 2014 gedistilleerd volgens oud Zaans recept. De Zaanse Slobber is gemaakt van de kruiden en vruchten die je tijdens een wandeling door de Kalverpolder kunt tegenkomen aangevuld met de VOC kruiden die in de molen “De Huisman” op de Zaanse Schans gemalen worden en verkrijgbaar zijn.

Een likeur met 15 ingrediënten uit de Kalverpolder zoals populierknoppen, tijm, sinaasappelschiltinctuur, kruidnagel, peper, nootmuskaat, kaneel, bramensap, VOC kruiden van specerijmolen “De Huisman” en aangezoet met biologische rietsuiker.

Tot op de dag van vandaag is de Zaanse Slobber likeur favoriet onder liefhebbers die van een krachtige en onweerstaanbare likeur houden en ‘out of the box denken. Mijn doelgroep is de bewuste moderne drankliefhebbers die het aan durven om deze unieke likeur te drinken. Heerlijk om deze puur te drinken, on the rocks, te mixen of als cocktail.

Het wordt zelfs gebruikt in koffie (Saense Coffee). 5 jaar geleden heb ik de eerste Zaanse koffie in de markt gezet. Deze naam is vastgelegd bij de BBIE. Een aantal restaurants in de Zaanstreek hebben de Saense Coffee op de menukaart staan. Het valt ook onder de specialiteiten koffie zoals een irish coffee, spanish coffee, italian coffee en dus nu ook de Saense coffee.

En tegenwoordig wordt het ook gebruikt in desserts. Bij de Waterraaf in Nauerna gebruiken ze de Zaanse Slobber likeur als bereiding in desserts. Hoe onweerstaanbaar lekker is dat!

Echt een smaakexplosie in je mond en een streling voor je tong!

Wist je dat

De Zaanse Slobber likeur onder digestief. valt? De perfecte maaltijdsluiter!

Je kan het bij de koffie drinken of puur ná de koffie. Dit laatste noemen de Fransen een pousse-café. Je drinkt ze waar mogelijk niet aan tafel. Zoek dus een comfortabele bank of stoel en geniet van een glaasje likeur na het eten. Wil je een digestief écht goed drinken? Drink ‘m dan op z’n Godfather’s: glas in de ene hand, een goed sigaar in de ander.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Deze likeur verdient het om geproefd te worden.

Zaanstad Made keurmerk

Met trots kan ik vertellen dat ik heel blij ben met het Keurmerk Zaanstad Made!

Het Keurmerk Zaanstad Made is een kwaliteitslabel voor duurzame producten uit de regio en draagt de trots van Zaanstad uit. Mensen zullen het herkennen en linken aan Zaans vakmanschap.

“Hiermee krijgt het lokale ambacht een podium”.

Kernwaarden zijn duurzaamheid, creativiteit en vakmanschap.

Het doel van het Keurmerk Zaanstad Made is het stimuleren van de groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie. Door gevestigde Zaanse bedrijven het Keurmerk label te geven ontstaat er verbinding en helpen zij de kleinere bedrijven (ambachten) groot te worden.

Winkelwagen