Een likeur met een krachtig verhaal!
In 2014 kreeg ik, Denise de Vries, een idee dat al snel uitgroeide tot een bijzonder Zaanse trots: een eigen likeur. Te midden van iconische Zaanse producten zoals de Zaanse Mayonaise, chocolade van de Euforij, Zaans bier, mosterd, en nog veel meer, vond ik dat er iets ontbrak. De Zaanstreek verdient een eigen likeur, eentje die de rijke historie en ambachtelijke traditie van deze regio weerspiegelt.
Ik ging in gesprek met Arthur Kruijt, meester-distilleerder bij de Tweekoppige Phoenix op de Zaanse Schans. Mijn idee? Een 100% natuurlijke likeur, gemaakt van specerijen en kruiden die gemalen worden bij molen ‘De Huisman’ op de Zaanse Schans. Het moest een likeur worden die niet alleen qua naam, maar ook qua ingrediënten en productie volledig Zaans zou zijn.
Arthur was direct enthousiast en herinnerde zich een oud Zaans recept dat perfect aansloot bij mijn visie. Samen begonnen we aan de creatie van wat uiteindelijk de “Zaanse Slobber” zou worden: een krachtige, unieke kruidenlikeur die je eenvoudig wegslobbert. De naam was geboren, een knipoog naar de familie Slobber die ooit op de plek woonde waar molen ‘De Huisman’ stond, voordat deze in 1955 naar de Zaanse Schans werd verplaatst.
De Zaanse Slobber wordt sindsdien gedistilleerd volgens dit oude Zaans recept. Met 15 pure ingrediënten, zoals populierknoppen, tijm, kruidnagel, sinaasappelschiltinctuur, en VOC-kruiden van molen ‘De Huisman’, is deze likeur een ware weerspiegeling van de Zaanstreek. Het geheel wordt subtiel aangezoet met biologische rietsuiker, waardoor er een onweerstaanbare smaak ontstaat.
Deze krachtige likeur is inmiddels een favoriet onder liefhebbers van unieke en ambachtelijke dranken. Hij wordt niet alleen puur gedronken, maar ook gemixt, ‘on the rocks’, of als cocktail. Een bijzondere toepassing is de Saense Coffee, ook wel ‘Dutch Coffee’ genoemd, een creatie die ik vijf jaar geleden introduceerde en die inmiddels door meerdere Zaanse restaurants wordt geserveerd. Net als de Irish, Spanish of Italian Coffee heeft de Zaanstreek nu ook haar eigen koffiespecialiteit, waarin de Zaanse Slobber de hoofdrol speelt.
- Het recept is terug te vinden onder; onweerstaanbare recepten.
De Zaanse Slobber is een eerbetoon aan de Zaanstreek: een likeur met karakter, traditie en een uniek verhaal. Voor de moderne drankliefhebber die durft te kiezen voor een out-of-the-box ervaring.
Echt een smaakexplosie in je mond en een streling voor je tong!
Wist je dat
De Zaanse Slobber likeur onder digestief. valt? De perfecte maaltijdsluiter!
Je kan het bij de koffie drinken of puur ná de koffie. Dit laatste noemen de Fransen een pousse-café. Je drinkt ze waar mogelijk niet aan tafel. Zoek dus een comfortabele bank of stoel en geniet van een glaasje likeur na het eten. Wil je een digestief écht goed drinken? Drink ‘m dan op z’n Godfather’s: glas in de ene hand, een goed sigaar in de ander.
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Deze likeur verdient het om geproefd te worden.
Zaanstad Made keurmerk
Met trots kan ik vertellen dat ik heel blij ben met het Keurmerk Zaanstad Made!
Het Keurmerk Zaanstad Made is een kwaliteitslabel voor duurzame producten uit de regio en draagt de trots van Zaanstad uit. Mensen zullen het herkennen en linken aan Zaans vakmanschap.
“Hiermee krijgt het lokale ambacht een podium”.
Kernwaarden zijn duurzaamheid, creativiteit en vakmanschap.
Het doel van het Keurmerk Zaanstad Made is het stimuleren van de groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie. Door gevestigde Zaanse bedrijven het Keurmerk label te geven ontstaat er verbinding en helpen zij de kleinere bedrijven (ambachten) groot te worden.